Épp, hogy megismerkedtünk a smoothie-k selymes, gyümölcsös világával, már toporog is az ajtóban az új kedvenc; a préselt, turmixolt zöldségekből készülő ital.
Áldásos hatásairól könyveket lehetne írni; egy jól összeállított turmix fedezheti a napi zöldség és gyümölcsbevitelünk tetemes részét, tele van rostokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, klorofillal és így tovább a szuperlatívuszokig. Sokan alkalmazzák a fogyókúrájukban, étkezések között vagy azok kiváltására, de nem utolsó sorban arra is alkalmas, hogy a tél során legyengült immunrendszerünket talpra állítsa.
Receptet írni nagyon fellengzős lenne, hisz mindössze arról van szó, hogy laza csuklómozdulatokkal bedobálunk pár zöld levelest és további kívánt tartozékokat a turmixgépbe/blenderbe és kegyetlenül péppé zúzzuk azokat. Mégis vannak bevált kombinációk, amik pláne kezdőknek sokat segíthetnek. Íme egy újoncbarát verzió:
- 1 db, közepes méretű banán
- egy marék bébispenót
- 1-2 közepes, zsenge kelkáposzta levél
- 1 dl víz vagy almalé
Ami jó hír, hogy nem, nem lesz erőteljesen ZÖLD íze, ugyanis a felhasznált gyümölcsök ízvilága fog dominálni. Persze az a kis bizonyos extra íz ott lesz, de az az egészség zamata :)
Idővel érdemes egyre több zöld levelet használnunk: spenótot, kelkáposztát, jégsalátát, római salátát, petrezselymet, zellert, bármit, amihez hozzájutunk.
A dizájn pedig nem véletlen, ugyanis tőlünk nyugatra így terjedt el: nagy méretű befőttes üvegekből szippantják fel szivárványszínben pompázó szívószálakkal az italt. Szerintem jópofa :)
Tápérték adatokat nem írok ezúttal, hiszen ahány összetevő, és marokméret, annyi adat. Továbbá nem is ez számít, hanem a rengeteg vitamin és ásványi anyag! (valamint neonos szívószál :D )
Nincsenek megjegyzések :
Megjegyzés küldése