A maglisztekkel való megismerkedés egy egészen új dimenziót nyitott a desszertkészítési ambícióimban. Egyre többet kísérletezem velük, kutatok receptek, változatos felhasználási lehetőségek után. Új, nagy szerelmem a tökmagliszt:
"A tökmagliszt készítése során először megtisztítják a tökmagot a héjától, majd vegyszerek nélkül, hidegen kisajtolják belőle az olaját. A fennmaradó anyagot őrlik finomra, ez lesz a tökmagliszt. Mind íze, mind illata igen jellegzetes, zöldes a színe, és rengeteg ételhez, recepthez felhasználható részben vagy egészben. Allergiások esetében sem okoz emésztési panaszokat. A vegetáriánusoknak is, vegánoknak is ajánlatos fogyasztani, mivel magas a fehérjetartalma. Fogyókúrázóknak, diétázóknak, egészségesen étkezőknek is kiváló alternatíva lisztre alacsony szénhidrát- és zsírtartalma miatt." A leírás a Naturcookta oldaláról származik, további információk találhatók az oldalukon!
Van még egy érdekes tulajdonsága: mandula aromával keverve pisztácia ízt ad -olvastam, és azon nyomban ki is kellett próbálnom. (lévén pisztácia lisztet még nem láttam sehol, magát a magot leőrölve pedig ugyan lehetne lisztszerű port kapnunk, de az egekbe mutatna a kalória és zsírtartalma!!!) Amikor a végeredmény kisült, nem csalódtam, sőt, olyannyira finom a piskóta, hogy önmagában is megállja a helyét. Végül a színvilág vezetett végig a recept megtervezésén, így komponáltam hozzá egy diszkrét rózsaszín és könnyű fehér habot.
Szerintem egy hölgytársaságot simán le lehet venni a lábáról a látványával, de a férfiaknak sem kell szemkötőt biztosítani, egy szempillantás alatt eltűnik ugyanis! ;)
Hozzávalók:
Piskóta:
- 80 g tökmagliszt
- 4 tojás (M-es, L-es méretű, ha S-es tojásunk van, 5-öt használjunk! )
- mandula aroma
- csipet só
- 60 g cukornak megfelelő, felekezeti hovatartozás szerint megválasztott édesítőszer (= ki miben hisz: nyírfacukor, méz, eritritol... etc.)
Málnakrém:
- 100 g málna (+ egy fél marék szép, egész szemek díszítéshez - mirelitet használtam)
- 2,5 dl sovány tej
- 2,5 dl víz
- 50 g étkezési keményítő
- késhegynyi fahéj
- édesítő, ízlés szerint
Fehér hab:
- lehet keményre vert tejszínhab (lehet kapni rengeteg csökkentett zsírtartalmú hab alapot szerencsére) , vagy kókusztejszín habbá verve (rettentő finom, selymes, és nagyon jól harmonizál a pisztáciás ízzel), ha valaki nagyon szigorúan számolja a kalóriákat, tojásfehérje habot is süthet rá
+Látványelem:
- pár szem összetört pisztácia hintésnek (ezen a fotón nem szerepel, mert mókusok jártak a konyhámban)
Így születik:
A tojásokat felütjük, kettéválasztjuk. 4 tojás fehérjéből kemény habot verünk. 4 tojás sárgáját simára keverjük az édesítőszerrel és az aromával, csipet sóval. A már felvert hófehér hegyekhez adjuk mind a sárgájából készült keveréket, mind a 80 g lisztet. Lazán összeforgatjuk, vigyázva, hogy ne törjön a hab! Szilikonos, vagy papírral bélelt nagy méretű tortaformába kanalazzuk, elsimítjuk. (én szögletes, szilikonos sütőformát használtam, ezért lett kocka a neve, de tortaformában legalább annyira gyönyörű lesz! ) Előmelegített sütőbe toljuk, tűpróbáig sütjük.
Vigyázat! Gyorsabban sül, mint a megszokott, fehér liszttel készülő piskóták! (10-15 perc)
A krémhez a málnát a vízzel feltesszük főni. Egy kevés fahéjat adunk hozzá -tényleg csak halvány mennyiséget használjunk, ne domináljon a málna fölött!!!)Amikor a málna felengedett, villával/ mixerrel összetörjük. 50 g étkezési keményítőt apránként feloldunk 2,5 dl tejben, majd a forró málnás keverékhez öntjük, sűrűsödésig főzzük.
Ha kissé kihűlt a krém, a már megsült, kiborított, langyos piskótára kenjük. Egész málnaszemeket nyomkodunk random a krémbe. (Tesszük ezt azért, hogy szeleteléskor megcsodálhassuk a málnaszemek gyönyörű átmetszetét süteményünkben) Hűtőben tartjuk dermedésig. Tálalás előtt az egész tortát bevonjuk az általunk preferált, kemény, hófehér habbal.
Happy News:
Az általam használt és javasolt alapanyagokkal dolgozva az egész tortában mindössze 829,5 kcal van.
Ez 8 szelet esetében szeletenként 103 kalóriát jelent. (Az egész adagban továbbá 62,5 g fehérje, 62,5 g CH és 35,79 g zsír van)
Nincsenek megjegyzések :
Megjegyzés küldése