2013. november 19., kedd

Pisztáciás-málnahabos kocka

Nem kifejezetten őszi recept, sem szín- sem ízvilágát tekintve. Mégsem várhatok tavaszig, hogy megosszam! A habos, illatos, pisztáciás piskóta és a gyümölcsösen savanyú-édes málnás krém, annyira kényeztető! A pasztelles színvilága pedig teljesen magával ragadott.





A maglisztekkel való megismerkedés egy egészen új dimenziót nyitott a desszertkészítési ambícióimban. Egyre többet kísérletezem velük, kutatok receptek, változatos felhasználási lehetőségek után. Új, nagy szerelmem a tökmagliszt:

"A tökmagliszt készítése során először megtisztítják a tökmagot a héjától, majd vegyszerek nélkül, hidegen kisajtolják belőle az olaját. A fennmaradó anyagot őrlik finomra, ez lesz a tökmagliszt. Mind íze, mind illata igen jellegzetes, zöldes a színe, és rengeteg ételhez, recepthez felhasználható részben vagy egészben. Allergiások esetében sem okoz emésztési panaszokat. A vegetáriánusoknak is, vegánoknak is ajánlatos fogyasztani, mivel magas a fehérjetartalma. Fogyókúrázóknak, diétázóknak, egészségesen étkezőknek is kiváló alternatíva lisztre alacsony szénhidrát- és zsírtartalma miatt." A leírás a Naturcookta oldaláról származik, további információk találhatók az oldalukon!
Van még egy érdekes tulajdonsága: mandula aromával keverve pisztácia ízt ad -olvastam, és azon nyomban ki is kellett próbálnom. (lévén pisztácia lisztet még nem láttam sehol, magát a magot leőrölve pedig ugyan lehetne lisztszerű port kapnunk, de az egekbe mutatna a kalória és zsírtartalma!!!) Amikor a végeredmény kisült, nem csalódtam, sőt, olyannyira finom a piskóta, hogy önmagában is megállja a helyét. Végül a színvilág vezetett végig a recept megtervezésén, így komponáltam hozzá egy diszkrét rózsaszín és könnyű fehér habot. 
Szerintem egy hölgytársaságot simán le lehet venni a lábáról a látványával, de a férfiaknak sem kell szemkötőt biztosítani, egy szempillantás alatt eltűnik ugyanis! ;)

Hozzávalók:

Piskóta:

  • 80 g tökmagliszt
  • 4 tojás (M-es, L-es méretű, ha S-es tojásunk van, 5-öt használjunk! )
  • mandula aroma
  • csipet só
  • 60 g cukornak megfelelő, felekezeti hovatartozás szerint megválasztott édesítőszer (= ki miben hisz: nyírfacukor, méz, eritritol... etc.)

Málnakrém:
  • 100 g málna (+ egy fél marék szép, egész szemek díszítéshez - mirelitet használtam)
  • 2,5 dl sovány tej
  • 2,5 dl víz
  • 50 g étkezési keményítő
  • késhegynyi fahéj
  • édesítő, ízlés szerint

Fehér hab:
  • lehet keményre vert tejszínhab (lehet kapni rengeteg csökkentett zsírtartalmú hab alapot szerencsére) , vagy kókusztejszín habbá verve (rettentő finom, selymes, és nagyon jól harmonizál a pisztáciás ízzel), ha valaki nagyon szigorúan számolja a kalóriákat, tojásfehérje habot is süthet rá
+Látványelem:
  • pár szem összetört pisztácia hintésnek (ezen a fotón nem szerepel, mert mókusok jártak a konyhámban)


Így születik:

A tojásokat felütjük, kettéválasztjuk. 4 tojás fehérjéből kemény habot verünk. 4 tojás sárgáját simára keverjük az édesítőszerrel és az aromával, csipet sóval. A már felvert hófehér hegyekhez adjuk mind a sárgájából készült keveréket, mind a 80 g lisztet. Lazán összeforgatjuk, vigyázva, hogy ne törjön a hab! Szilikonos, vagy papírral bélelt nagy méretű tortaformába kanalazzuk, elsimítjuk. (én szögletes, szilikonos sütőformát használtam, ezért lett kocka a neve, de tortaformában legalább annyira gyönyörű lesz! ) Előmelegített sütőbe toljuk, tűpróbáig sütjük.
Vigyázat! Gyorsabban sül, mint a megszokott, fehér liszttel készülő piskóták! (10-15 perc)

A krémhez a málnát a vízzel feltesszük főni. Egy kevés fahéjat adunk hozzá -tényleg csak halvány mennyiséget használjunk, ne domináljon a málna fölött!!!)Amikor a málna felengedett, villával/ mixerrel összetörjük. 50 g étkezési keményítőt apránként feloldunk 2,5 dl tejben, majd a forró málnás keverékhez öntjük, sűrűsödésig főzzük.
Ha kissé kihűlt a krém, a már megsült, kiborított, langyos piskótára kenjük. Egész málnaszemeket nyomkodunk random a krémbe. (Tesszük ezt azért, hogy szeleteléskor megcsodálhassuk a málnaszemek gyönyörű átmetszetét süteményünkben) Hűtőben tartjuk dermedésig. Tálalás előtt az egész tortát bevonjuk az általunk preferált, kemény, hófehér habbal.

Happy News:

Az általam használt és javasolt alapanyagokkal dolgozva az egész tortában mindössze 829,5 kcal van. 
Ez 8 szelet esetében szeletenként 103 kalóriát jelent. (Az egész adagban továbbá 62,5 g fehérje, 62,5 g CH és 35,79 g zsír van)




Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése