2013. október 16., szerda

Bananocsinta

Olybá tűnik, rengetegen paleoznak. Próbálom minél alaposabban körbejárni a témát, és úgy gondolom, idővel megérik egy hosszabb bejegyzés ezzel a diétával /életmóddal kapcsolatban. Mindenesetre azt állíthatom, hogy az oldalaikon gyakran futok igen szuper és kreatív receptekbe. Az egyik leggyakrabban felbukkanó recept köreikben a paleocsinta. Annyiszor és annyiszor dicsérték, hogy végül kedvet kaptam és elkészítettem én is.
Az eredeti receptben nem szerepel más, csupán egy tojás és egy banán összeturmixolva és kisütve. Változtattam az összetevőkön, így bátrabban mertem sütni, és tömörebb, tésztásabb jellegű palacsintákat kaptam. Ez a verzió már nem paleo, mivel tartalmaz zabpehelylisztet, de ezzel együtt az élelmi rost tartalma nő az ételünknek. Ráérősebb reggelekre, ebédre desszertként ajánlom, a banán GI-je miatt vacsorára kevésbé. Laktózmentes, cukormentes, alacsony energiatartalmú.



 Hozzávalók:


  • 1 db érett banán
  • 2 közepes tojás
  • 30 g zabpehelyliszt
  • csipet só
  • tetszőleges édesítőszer
  • fahéj, vanília, egyéb fűszerek
Az elkészítés szerencsére villámgyors: a fent leírt összetevőket botmixerrel pépesítjük, összekeverjük. (Ha ilyen eszköz nincs kéznél, vagy 3. napja a mosogatóban figyel, villával is összetörhetjük a banánt, és elkeverhetjük a hozzávalókat :) ) Félretesszük pár percre, hagyjuk állni egy keveset, ez idő alatt besűrűsödik a massza. Egy teflon serpenyőben olajat/zsiradékot hevítünk -én kókuszolajat használtam- és amikor forró, kicsi vagy közepes korongokat terítünk szét benne. A tészta magas lesz, nem folyik szét, mint a hagyományos palacsinta, inkább a kelt- vagy amerikai palacsinta tésztájára emlékeztet. Miután az egyik oldala megsült, megfordítjuk, és alig egy perc múlva már ki is szedhetjük a kész palacsintáinkat.

A mellékelt képeken vaniliás túrókrémmel rétegeztem a kisült tésztákat.

Fontos:
A banán és tojás méretétől függően könnyen meglehet, hogy nem elegendő 30 g liszt. Törekedjünk arra, hogy 5 perc pihentetés után sűrűen folyó tésztát kapjunk, ha nem ilyen, adjunk még hozzá lisztet.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése