A minap egy kimerítő edzésről hazatérve kínáltak meg
egy házi túróból készült, kézműves , csokoládéval bevont rudival. Az akaraterőm
és jellemem próbája volt, hogy nemet tudtam rá mondani, tekintettel arra, hogy
cukor is került a desszertbe. Persze az ilyesmin nem annyira könnyű túllendülni,
és elalvás előtt már azon járt az eszem, hogyan is kárpótolhatnám magam a nagy lemondás
miatt, hogy ne jelentkezzen túl nagy hiányérzet. Határokat nem ismerő
zsenialitással esett a választásom valami túrórudisra.
Amikor összeállítottam a receptet, arra gondoltam,
utánanézek alaposabban, mit érdemes tudni hőn szeretett túródesszertünkről.
Elképesztően érdekes dolgokat találtam. Keep readin’
Hungarikum, jelentjük ki büszkén. Ugyanakkor tudnunk kell, nem, nem mi magyarok találtuk fel! 1968-ban KGST országok közti tanulmányúton járt pár magyar Moszkvában,
ők hozták haza a túróminyon ötletét: ott ugyanis már készítették az édességet
túró, vaj és cukor kombinációjából, kis rombusz formákban. Vanília ízesítéssel, csokoládé bevonattal. Hazatérve az ötlettel Magyarországon aztán
a Budapesti Műszaki Egyetem egyik oktatóját , Klein Sándort kérték fel a
készülő termék reklámpszichológiai kampányának megtervezéséhez, aki aztán a
formatervezést két, az Iparművészeti Főiskolán tanuló hallgatójának adta tovább.
A csapat együtt ötölte ki a rúd formát és a már ismert és megszeretett piros
pöttyös kabátot.
![]() |
| kép a pöttyös.hu-ról |
A termék elnevezése nagy port kavart, egyes fórumok pornográf
asszociációk miatt szót is emeltek ellene:
A Hírlapkiadó Vállalat Reklám
Osztályának vezetője levélben értesítette a Budapesti Tejipari Vállalat
igazgatóját, hogy az „erkölcstelen elnevezésű termékük reklámozását a
kiadásunkban megjelenő lapokban nem engedélyezzük".
Nem csak a külcsín okán, hanem
beltartalmi értékei miatt is szeretjük. A Magyar Élelmiszerkönyv meghatározása
szerint "a Túró Rudi tehéntúróból esetleg vajból vagy tejszínből, cukorból stb.., különböző ízesítőanyagok hozzáadásával, csokoládé- vagy kakómassza bevonattal
készített, közel hengeres alakú desszert jellegű
sajtkészítmény. A túrótöltet tejeredetű termékhányadának legalább 50% (m/m)
kell lennie." Érzékszervi követelmények és további információk a Codex Alimentarius Hungaricusban.
Nem kizárólag Magyarországon népszerű. A
rendszerváltás óta védjegy jogokat birtokló Friesland-Campina és Danon
forgalmazza Lengyelországban, Szlovákiában és Romániában is. A Friesland által forgalmazott példányok Pöttyös helyett Dots néven kerülnek európai forgalomba, mivel a piackutatások rámutattak; az ékezetes szavak a vásárlókban a nem megbízható, török árukra engednek asszociálni.
![]() |
| forrás:pöttyös.hu |
![]() |
| Dots (kép innen) |
A Szovjetunió volt tagállamaiban kifejezett népszerűségnek örvend, így rokon édességek a balti államokban is fellelhetők. Hasonló termékek kaphatóak Ausztriában és Németországban. Fun fact, hogy az interneten keresgélve találhatunk japán Túró Rudi rajongói közösséget is.
![]() |
| fotó:Google |

(Szeretett finomságunk ázsiai hódítása még érdekesebb, ha vetünk egy pillantást a világ laktóz-intolerancia térképére. Nemvicces... tudom. :D)
Látható, nem csak mi szeretjük. Viszont mi nagyon! Jöjjön már a recept, ugye?
Ez a zabpalacsinta ízben nagyon közel áll a Túró Rudihoz, magas rost és fehérje tartalmú, kalóriában alacsony.
Ez a zabpalacsinta ízben nagyon közel áll a Túró Rudihoz, magas rost és fehérje tartalmú, kalóriában alacsony.
A tésztához:
- 150 g teljes kiőrlésű, nagy szemű zabpehely
- 1 dl zsírszegény tej
- 3,5 dl víz
- 20 g keserű, sovány kakaópor
- édesítőszer
- csipet só
- késhegynyi szódabikarbóna
A túrókrémhez:
- 250 g sovány túró (ajánlom a 0,2%-osat, nagyon krémes, ideális töltelékként)
- fél citrom leve
- fél citrom reszelt héja
- tetszőleges édesítőszer ízlés szerinti mennyisége
- vanília kikapart magja
- 0,5 dl sovány tej
A tészta hozzávalóit keverjük össze, majd hagyjuk állni, hogy a zabpehely kellően átázhasson. Ez minimum 30 perc, de ha úgy tetszik, egy éjszakára is beáztathatjuk (ez esetben tegyük hűtőbe). Mindezek után kézi mixerrel vagy turmixgéppel pépesítjük. Felforrósított teflon serpenyőben sütjük.A serpenyő legyen tűzforró, amikor beleöntjük a tésztát, és szétterítjük. Azonban a zabpalacsinta nem szeret nagy lángon sülni, így amikor folyamatban van a sütés, vegyük alacsonyabbra a hőfokot. Az egyik oldalának 3-4-szer annyi idő kell, mint a másiknak megfordítás után. (Vigyázat, amíg nem sül meg az egyik oldala, nehezen forgatható, könnyen törik,ha ezt észleljük, legyünk türelemmel, várjunk még egy keveset!)
A túrókrém elkészítése nagy gyakorlatot és szakmai hozzáértést igényel: a hozzávalókat keverjük össze, és hűtsük le. :)
Az elkészült és kihűlt palacsintákat kenjük meg vele és göngyöljük fel. Ha kedvünk úgy tartja, vonjuk be étcsokoládé-krémmel.
- 10 g zsírszegény kakaópor
- pár ek. víz (mondjuk 5-6)
- tetszőleges édesítőszer
- 1 teáskanál kókuszzsír
A fenti összetevőket halk lángon forraljuk össze, sűrűsödésig. Langyosan a palacsintákra kenjük. Dermedésig tartsuk hűtőben.
A teljes adag: 850 kcal (0,2 %-os, extra zsírszegény túróval, zsírszegény kakaóporral, 1,5 %-os tejjel dolgozva )
8 palacsinta lesz belőle. Így egy palacsinta kalória tartalma: 106 kcal




Nincsenek megjegyzések :
Megjegyzés küldése