2013. október 24., csütörtök

Túró Rudi Zabpalacsinta

A minap egy kimerítő edzésről hazatérve kínáltak meg egy házi túróból készült, kézműves , csokoládéval bevont rudival. Az akaraterőm és jellemem próbája volt, hogy nemet tudtam rá mondani, tekintettel arra, hogy cukor is került a desszertbe. Persze az ilyesmin nem annyira könnyű túllendülni, és elalvás előtt már azon járt az eszem, hogyan is kárpótolhatnám magam a nagy lemondás miatt, hogy ne jelentkezzen túl nagy hiányérzet. Határokat nem ismerő zsenialitással esett a választásom valami túrórudisra.

Amikor összeállítottam a receptet, arra gondoltam, utánanézek alaposabban, mit érdemes tudni hőn szeretett túródesszertünkről. Elképesztően érdekes dolgokat találtam. Keep readin’


kép a pöttyös.hu-ról
Hungarikum, jelentjük ki büszkén. Ugyanakkor tudnunk kell, nem, nem mi magyarok találtuk fel! 1968-ban KGST országok közti tanulmányúton járt pár magyar Moszkvában, ők hozták haza a túróminyon ötletét: ott ugyanis már készítették az édességet túró, vaj és cukor kombinációjából, kis rombusz formákban. Vanília ízesítéssel, csokoládé bevonattal. Hazatérve az ötlettel Magyarországon aztán a Budapesti Műszaki Egyetem egyik oktatóját , Klein Sándort kérték fel a készülő termék reklámpszichológiai kampányának megtervezéséhez, aki aztán a formatervezést két, az Iparművészeti Főiskolán tanuló hallgatójának adta tovább. A csapat együtt ötölte ki a rúd formát és a már ismert és megszeretett piros pöttyös kabátot.
A termék elnevezése nagy port kavart, egyes fórumok pornográf asszociációk miatt szót is emeltek ellene:
A Hírlapkiadó Vállalat Reklám Osztályának vezetője levélben értesítette a Budapesti Tejipari Vállalat igazgatóját, hogy az „erkölcstelen elnevezésű termékük reklámozását a kiadásunkban megjelenő lapokban nem engedélyezzük".



Nem csak a külcsín okán, hanem beltartalmi értékei miatt is szeretjük. A Magyar Élelmiszerkönyv meghatározása szerint "a Túró Rudi tehéntúróból esetleg vajból vagy tejszínből, cukorból stb.., különböző ízesítőanyagok hozzáadásával, csokoládé- vagy kakómassza bevonattal készített, közel hengeres alakú desszert jellegű sajtkészítmény. A túrótöltet tejeredetű termékhányadának legalább 50% (m/m) kell lennie." Érzékszervi követelmények és további információk a Codex Alimentarius Hungaricusban.


forrás:pöttyös.hu
Nem kizárólag Magyarországon népszerű. A rendszerváltás óta védjegy jogokat birtokló Friesland-Campina és Danon forgalmazza Lengyelországban, Szlovákiában és Romániában is. A Friesland által forgalmazott példányok Pöttyös helyett Dots néven kerülnek európai forgalomba,  mivel a piackutatások rámutattak; az ékezetes szavak a vásárlókban a nem megbízható, török árukra engednek asszociálni.


Dots (kép innen)

A Szovjetunió volt tagállamaiban kifejezett népszerűségnek örvend, így rokon édességek a balti államokban is fellelhetők. Hasonló termékek kaphatóak Ausztriában és Németországban. Fun fact, hogy az interneten keresgélve találhatunk japán Túró Rudi rajongói közösséget is.


fotó:Google
Mitöbb, Kínában, ahogy a mellékelt ábra is mutatja, Túró Kitty néven került forgalomba. 2009-ben a Dzsong Hszink az Eximbannkkal kötött hitelszerződés segítségével mindössze 10 % önerővel megvásárolhatta  a magyar Eu Milktől a technológiát és bár korholták a magyar gépsort és gyártási technológiát, állítva, hogy az nem alkalmas arra, hogy folyamatosan azonos minőséget termeljen ,mégis úgy tűnik a magyar hitellel megvásárolt gépek és készítési metódus bevált, a kínai gyártó végül piacra dobta a rudit. Akkor meglehetősen sok figyelmet kapott ez az ügy, felröppentek olyan hírek, hogy az 540 milliós hitelt az államháztartásunk sínyli meg, tekintve, hogy a kínai fél nem kezdte meg a törlesztést. Voltak, akik azt vizionálták, hogy a kínai terméket nem a belső piacra szánják, hanem visszakerül majd Kelet-Európába és a maga potom 10-15 forintos árával szorítja majd ki a régió csokis túródesszert termelőit a piacról.  

(Szeretett finomságunk ázsiai hódítása még érdekesebb, ha vetünk egy pillantást a világ laktóz-intolerancia térképére. Nemvicces... tudom. :D)

Látható, nem csak mi szeretjük. Viszont mi nagyon! Jöjjön már a recept, ugye?

Ez a zabpalacsinta ízben nagyon közel áll a Túró Rudihoz, magas rost és fehérje tartalmú, kalóriában alacsony. 




A tésztához:

  • 150 g teljes kiőrlésű, nagy szemű zabpehely
  • 1 dl zsírszegény tej
  • 3,5 dl víz
  • 20 g keserű, sovány kakaópor
  • édesítőszer
  • csipet só
  • késhegynyi szódabikarbóna
A túrókrémhez:

  • 250 g sovány túró (ajánlom a 0,2%-osat, nagyon krémes, ideális töltelékként)
  • fél citrom leve
  • fél citrom reszelt héja
  • tetszőleges édesítőszer ízlés szerinti mennyisége
  • vanília kikapart magja 
  • 0,5 dl sovány tej
A tészta hozzávalóit keverjük össze, majd hagyjuk állni, hogy a zabpehely kellően átázhasson. Ez minimum 30 perc, de ha úgy tetszik, egy éjszakára is beáztathatjuk (ez esetben tegyük hűtőbe). Mindezek után kézi mixerrel vagy turmixgéppel pépesítjük. Felforrósított teflon serpenyőben sütjük.A serpenyő legyen tűzforró, amikor beleöntjük a tésztát, és szétterítjük. Azonban a zabpalacsinta nem szeret nagy lángon sülni, így amikor folyamatban van a sütés, vegyük alacsonyabbra a hőfokot. Az egyik oldalának 3-4-szer annyi idő kell, mint a másiknak megfordítás után. (Vigyázat, amíg nem sül meg az egyik oldala, nehezen forgatható, könnyen törik,ha ezt észleljük, legyünk türelemmel, várjunk még egy keveset!) 

A túrókrém elkészítése nagy gyakorlatot és szakmai hozzáértést igényel: a hozzávalókat keverjük össze, és hűtsük le.  :)
Az elkészült és kihűlt palacsintákat kenjük meg vele és göngyöljük fel. Ha kedvünk úgy tartja, vonjuk be étcsokoládé-krémmel. 
  • 10 g zsírszegény kakaópor
  • pár ek. víz (mondjuk 5-6)
  • tetszőleges édesítőszer
  • 1 teáskanál kókuszzsír
A fenti összetevőket halk lángon forraljuk össze, sűrűsödésig. Langyosan a palacsintákra kenjük. Dermedésig tartsuk hűtőben.



A teljes adag: 850 kcal (0,2 %-os, extra zsírszegény túróval, zsírszegény kakaóporral, 1,5 %-os tejjel dolgozva )

8 palacsinta lesz belőle. Így egy palacsinta kalória tartalma: 106 kcal





Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése