2014. május 23., péntek

Madártejes habrolád

Mi az? Hűs, édes, krémes, habos, kényeztető  és nem létezik? A madártej :)
Minden bizonnyal Ti is gondolkoztatok már az elnevezés eredetén, végtére is itt valami nagyon fura.
Valójában a "madarak teje" hiperbola több ókori szerzőnél is előfordul és egy olyan elképzelhetetlenül finom, nehezen hozzájutható, már-már elérhetetlen étekre utal, amely olyan ritka, nem létező dolgokhoz hasonlítható, mint a madarak teje. 
Az  ógörög ορνίθων γάλα (ornithón gala) tükörfordításban került át a latin nyelvbe gallinarum lac -ként, de arról nincsenek pontos adatok, hogyan került ezután újkori magyar nyelvünkbe (és miért pont ezen ételünk kapta a nevet)



Ebben a receptben habgaluskák helyett a tojásfehérjehabból lap sül, melyet megtölt a sűrű, vaníliás krém. Szépen szeletelhető, nagyon elegáns és könnyű desszert, melyet jól lehűtve érdemes kínálni.



Hozzávalók:


  •  4 M-es vagy L-es méretű tojás (érdemes tanyasi, vagy bio tojást választani, ennél a receptnél kifejezetten sok múlik az alapanyagok minőségén)
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 200 g eritritol, vagy más por állagú édesítőszer
  • 1 vaníliarúd
  • 4 dl sovány tej

Elkészítés:
A tojások fehérjét kemény habbá verjük, folyamatosan adagolva hozzá a por állagú édesítőt. Az utolsó adag cukorhelyettesítővel hozzáverjük az 1 evőkanálnyi étkezési keményítőt is. Enyhén kiolajozott szilikonos sütőpapírra simítjuk a felvert masszát, 25x35 cm-es téglalapot formálva. 180-200 fokon nagyjából 20 percig szárítjuk a lapot. Ha elkészült , kivesszük a sütőből, és hagyjuk hűlni. 5 perc elteltével megfordítjuk, és lehúzzuk róla a sütőpapírt. Hagyjuk hűlni tovább.
A krémhez a 4 tojás sárgáját keverjük fehéredésig az általunk preferált cukorhelyettesítővel (xilit, eritritol, etc.) , kaparjuk ki egy nagyobb vaníliarúd magjait, és adjuk a keverékhez. Öntsünk 4 dl tejet a sárgájához és keverjük simára. Ezután helyezzük a legalacsonyabb hőfokra és folyamatos kevergetés mellett sűrítsük be a krémet.  Az állandó kevergetés elengedhetetlen a hőkiegyenlítés miatt, és figyelni kell folyamatosan a krémet, nehogy rántottává álljon össze a tojás. (Ha nem bízunk benne, hogy krémmé tudjuk sűríteni így a tojást, a habosra keverése után adhatunk hozzá 20 g étkezési keményítőt, vagy ugyanennyi tejszínes vagy vaníliás pudingport. Ez esetben a folyadék mennyiségét emeljük 4,5 dl-re.)
Hagyjuk hűlni a krémet, majd töltsük meg vele a hablapot. Óvatosan tekerjük fel. (ha nem szárítottuk ki a lapot, nem fog eltörni, jól feltekerhető) Feltekerés után hagyjuk hűtőben pihenni minimum 3-4 órát, de még inkább egy éjszakát.
Óvatosan szeleteljük.

Az általam felhasznált alapanyagokkal (eritritol és 1,5%-os laktózmentes tej) a következő adatok jönnek ki:

100g habroládban: 100 kcal, 6,6 g fehérje; 8,3 g szénhidrát és 4,5 g zsír van.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése