Mióta elkészítettem az első nyírfacukros, házi marcipánom őrült marcipánlázban égek! Újra és újra és újra legyártok egy-egy adagot. Van egy sanda gyanúm, hogy az idei ünnepek a marcipán jegyében telnek majd és minden szerettemet elárasztom házi készítésű marcipánnal (sőt, ahogy a helyzet kinéz, meg is fürdetem őket benne, és a fejüket is alányomom :D ) Szerintem ti is szeretni fogjátok.
Ez a gyümölcszselés, csokitetős verzió finomabb, mint az egyébként bonbonként kapható gyümölcsös marcipánok, és nagyon jól variálható. Egy fájdalmam van: sokat keresgéltem a neten, hogy jó marcipán receptet találjak, de mindenütt azt tapasztaltam, hogy aromát kell adni a mandulához, hogy a megszokott marcipán-ízt elérjük. Természetesen kipróbáltam nélküle is, a receptbe mégis belekerült, mivel nélküle tényleg nem olyan.
A marcipánhoz:
- 100g blansírozott, őrölt mandula
- 40 g nyírfacukor/xilit
- 3 ek víz, még jobb, ha rózsavíz
- pár csepp keserű mandula aroma
A narancszseléhez:
- 1 narancs kifacsart leve
- pár csipet reszelt narancshéj
- fél citrom kifacsart leve
- tetszőleges cukorhelyettesítő (én nagyon kevés folyékony édesítőszert használtam)
- 1 csapott evőkanál porzselatin
Roppanós csokiréteg:
- 30 g cukormentes étcsokoládé
- kis kávéskanálnyi kókuszolaj
Elkészítés:
A nyírfacukrot 3 ek rózsavízben feloldom, és csomómentes, egyenletes masszává keverem. Hozzáadom a héj nélküli, őrölt mandulát, pár csepp keserű mandula aromát és összegyúrom. Egy négyszögletű formába nyomkodom és hideg helyen pihentetem.
A narancszseléhez kifacsarom a citrusok levét, egy kevés narancshéjat reszelek hozzá és kis edényben elkezdem melegíteni. Addig forralom, míg kb a felére nem redukálódik a folyadék mennyisége. Ekkor lehúzom a tűzről és édesítem. 1 csapott evőkanálnyi porzselinthoz (tényleg ennyi kell, nem írtam el, a citrusleveket nehezebben köti meg a zselatin) lassan elkezdem hozzáönteni a narancslevet, csomómentesre keverem, végül a teljes mennyiséget hozzáöntöm és elkeverem. Hideg helyen hűlni hagyom, míg el nem kezd kocsonyásodni. Ekkor a marcipán tetejére öntöm, és hűtőbe teszem.
Amikor megdermedt a zselé, nekilátok a roppanós csokiréteg elkészítéséhez. 30 g cukormentes, jó minőségű étcsokoládéhoz egy kisebb kávéskanálnyi kókuszzsírt teszek. Összemelegítem őket. csomómentesre keverem. Hagyom hűlni egy kissé, majd óvatosan a narancszselé tetejére csorgatom, elsimítom, és visszateszem a hűtőbe, hogy a bonbon összedermedjen.
Végül tetszőleges formára szeletelem. :)
Alig várom, hogy kipróbáljátok! :D
Nincsenek megjegyzések :
Megjegyzés küldése