2014. december 13., szombat

Narancszselés marcipán bonbon (Diétás, CH csökkentett)


Mióta elkészítettem az első nyírfacukros, házi marcipánom őrült marcipánlázban égek! Újra és újra és újra legyártok egy-egy adagot. Van egy sanda gyanúm, hogy az idei ünnepek a marcipán jegyében telnek majd és minden szerettemet elárasztom házi készítésű marcipánnal (sőt, ahogy a helyzet kinéz, meg is fürdetem őket benne, és a fejüket is alányomom :D ) Szerintem ti is szeretni fogjátok.
Ez a gyümölcszselés, csokitetős verzió finomabb, mint az egyébként bonbonként kapható gyümölcsös marcipánok, és nagyon jól variálható. Egy fájdalmam van: sokat keresgéltem a neten, hogy jó marcipán receptet találjak, de mindenütt azt tapasztaltam, hogy aromát kell adni a mandulához, hogy a megszokott marcipán-ízt elérjük. Természetesen kipróbáltam nélküle is, a receptbe mégis belekerült, mivel nélküle tényleg nem olyan.





A marcipánhoz:
  • 100g blansírozott, őrölt mandula
  • 40 g nyírfacukor/xilit
  • 3 ek víz, még jobb, ha rózsavíz
  • pár csepp keserű mandula aroma 
A narancszseléhez:
  • 1 narancs kifacsart leve
  • pár csipet reszelt narancshéj
  • fél citrom kifacsart leve
  • tetszőleges cukorhelyettesítő (én nagyon kevés folyékony édesítőszert használtam)
  • 1 csapott evőkanál porzselatin
Roppanós csokiréteg:
  • 30 g cukormentes étcsokoládé
  • kis kávéskanálnyi kókuszolaj

Elkészítés:

A nyírfacukrot 3 ek rózsavízben feloldom, és csomómentes, egyenletes masszává keverem. Hozzáadom a héj nélküli, őrölt mandulát, pár csepp keserű mandula aromát és összegyúrom. Egy négyszögletű formába nyomkodom és hideg helyen pihentetem.

A narancszseléhez kifacsarom a citrusok levét, egy kevés narancshéjat reszelek hozzá és kis edényben elkezdem melegíteni. Addig forralom, míg kb a felére nem redukálódik a folyadék mennyisége. Ekkor lehúzom a tűzről és édesítem. 1 csapott evőkanálnyi porzselinthoz (tényleg ennyi kell, nem írtam el, a citrusleveket nehezebben köti meg a zselatin) lassan elkezdem hozzáönteni a narancslevet, csomómentesre keverem, végül a teljes mennyiséget hozzáöntöm és elkeverem. Hideg helyen hűlni hagyom, míg el nem kezd kocsonyásodni. Ekkor a marcipán tetejére öntöm, és hűtőbe teszem.

Amikor megdermedt a zselé, nekilátok a roppanós csokiréteg elkészítéséhez. 30 g cukormentes, jó minőségű étcsokoládéhoz egy kisebb kávéskanálnyi kókuszzsírt teszek. Összemelegítem őket. csomómentesre keverem. Hagyom hűlni egy kissé, majd óvatosan a narancszselé tetejére csorgatom, elsimítom, és visszateszem a hűtőbe, hogy a bonbon összedermedjen.

Végül tetszőleges formára szeletelem. :)

Alig várom, hogy kipróbáljátok! :D

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése