2014. június 28., szombat

Mákos-meggyes kevert és fekete ribizlis-mákos kevert

Amikor egy új receptötlet a végkifejlethez jut (= megsütöm) , mindig lélegzetvisszafojtva várom az eredményt. A legérdekesebb mégsem az, hogy küllemre, illatra milyen, hanem hogy mit szólnak hozzá, akik kóstolják (általában a szeretteim). Finom? Száraz? Morzsálódik? Kéne még bele egy kis fahéj szerinted is? Újrasüssem? Kérsz még? Hogy érted, hogy tele vagy? :D
Végül a visszajelzések alapján meghányom-vetem, hogy jöhet-e a blogra, vagy még pihenjen a kockás füzetben az ötlet. Ami viszont biztos, hogy a legnagyobb bók, ha kétszer szednek! Ennél nagyobb pedig már csak az, amikor egy másodperc alatt tűnik el az egész kreálmány, és nincs idő lefotózni. Ez történt most :)

Ez a mákos süti nagyon mákos, emellett meglepően puha és szaftos, a friss, bordó, meggyszemek pedig olyan visszafogott édességgel és csábító savanyúsággal csücsülnek a tészta tetején, hogy kénytelenek vagyunk minden jó modorról  megfeledkezni, és habzsolásra adni a fejünket.

Hozzávalók:

  • 50 g mák
  • 50 g zabkorpa
  • 100 g zabpehelyliszt
  • 1 púpos evőkanál fahéj
  • 1 tk őrölt szegfűszeg
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 1 tk mákolaj
  • 100 ml magtej, zsírszegény tej, vagy víz
  • tetszőlegesen választott, ízlés szerint adagolt édesítő
  • 1 nagy tojás
  • 100-150 g friss meggy
  • 1 púpos kávéskanál szódabikarbóna
A száraz hozzávalókat a szódabikarbóna kivételével dolgozzuk össze. Adjunk hozzá 100 ml folyadékot, keverjük el, fűszerezzük, reszeljük bele a citrom héját és hagyjuk a masszát állni 10 percig, míg a száraz anyagok kissé megdagadnak. Adjuk hozzá a tojást és a mákolajat. A mákolajtól gazdagabb, illatosabb, puhább lesz a sütemény, de ha épp nincs ilyenünk, lecserélhető kókuszolajra, lenmagolajra, vagy azonos mennyiségű, tetszőleges zsiradékra. Utolsó hozzávalóként keverjük bele a szódabikarbónát. (aki tartana a mennyiségétől, megnyugtatom, nem írtam el, kell bele a púpos kávéskanálnyi, ez tudja megemelni a korpát és a mákot, így nem lesz túl tömör) Szilikonos sütőpapírral kibélelt formába öntjük -én egy kis mákolajat öntöttem a papírra, mert szerettem volna, hogy egy kissé ropogjon a tészta széle. Bőségesen megszórjuk a tetejét kimagozott meggyel és előmelegített sütőben, közepes hőfokon tűpróbáig sütjük (25-30 perc)


Frissítés: újrasütöttem, ezúttal fekete ribizlivel és meggyel, és őszintén szólva a fekete ribiszke valami fenomenálisan működött ezzel a tésztával. Ha módotokban áll hozzájutni -én szerencsés helyzetben vagyok, a kertünk végében szedtem -mindenképpen próbáljátok ki így. Ma rajongója lettem :)




Tápérték adatok:
100 g mákos-meggyes sütiben (az általam használt alapanyagokkal számolva)
 270 kcal ,     10,2 g fehérje, 37,9 g szénhidrát,  8,7 g zsír van.



Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése