Akárhogy is, a sütőtök egészségünk szempontjából nagyon jó választás. Gazdag C,- é E-vitamin forrás.Magas káliumtartalmának köszönhetően vértisztító, méregtelenítő hatású. Élelmi rostokban gazdag. A benne található tiaminnak köszönhetően emlékezet- és hangulatjavító hatású. A rák megelőzésében egyaránt nagy szerepet játszik a tök húsa és magja. Lengyel tudósok fedezték fel azt az anyagot, amely a tökmagban található, és meggátolja mind a vírusok, mind a rákkeltő anyagok aktivizálódását a béltraktusban. A sütőtök - hasonlóan a többi " narancsszínű" zöldséghez - nagyon gazdag béta-karotinban. Ezek az antioxidánsok pedig hatástalanítják a szabad oxigéngyököket. Érdemes beillesztenünk őszi étrendünkbe. Íme egy javaslat erre:
Hozzávalók:
Sütőtök mousse
- 400-500 g sütőtök
- 1 narancs
- fél citrom
- fahéj, szegfűszeg, szegfűbors
- tetszőleges édesítő (a méz nagyon jól illik ebbe a krémbe, de lehet stevia, folyékony édesítők, legjobb meggyőződésünk és diétánk/életmódunk szerint)
Lágy gyömbér krém
- 4 dl sovány tej
- 25 g étkezési keményítő (ha ódzkodunk tőle, helyettesítsük rizsliszttel)
- kis darabka gyömbér
- tetszőleges édesítő
A díszítéshez chia mag, vagy valamilyen sötétebb színű kekszmorzsa.
A sütőtököt felvágjuk, felcikkezzük, tetszőleges sütőalkalmatosságra helyezzük, és forró sütőbe toljuk. Megsütjük. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni. Héjukból egy kanál segítségével kifordítjuk. Egy egész narancs és egy fél citrom levét ráfacsarjuk a masszára. Fűszerezzük, édesítjük és kézi mixerrel krémesre habosítjuk. Édes, fűszeres,romás, sűrű krémet kapunk. A koncepcióm az volt, hogy ezt ellenpontozandó egy selymes, textúrájában és ízvilágában letisztult, főzött krémmel párosítom. Így jött a gyömbér puding ötlete. Ehhez egy edényben elkezdjük langyosítani a tejet. A gyömbért héjától megtisztítjuk, kis korongokra vágjuk, és a tejbe tesszük. (ha úgy tetszik, le is reszelhető, de ekkor markánsabb ízt kapunk. Határozza ezt meg az, hogy milyen karakterű pohárdesszertet szeretnénk készíteni. Én továbbra is javaslom a halványabb ízvilágot a világos krémnél) 35 gramm keményítőt pár csepp tejjel simára keverünk. Amikor úgy érezzük, a gyömbér íze kellően átjárta már a tejet, magasabb hőfokra vesszük, hozzáöntjük az édesítővel elkevert keményítőt, és puding állagúra főzzük. Hagyjuk hűlni. Végül az összeállítás során magas üvegpoharakba egymás fölé kanalazzuk a két krémet. Szórhatunk a rétegek közé valamilyen sötét színű magot, vagy kekszmorzsát, aminek az ízvilága nem üt el a fenti krémekétől.
Happy News:
kalóra adatokat még nem számoltam :)
Nincsenek megjegyzések :
Megjegyzés küldése