2013. október 8., kedd

Szia Chia!

Nem elég, hogy a legcukibb nevű reformtáplálék,ha elkezdeném sorolni az egészségre gyakorolt előnyös hatásait, holnap estig sem érnék a végére. 
Ízelítőül: Nagy mennyiségben tartalmaz omega-3 és omega-6 esszenciális zsírsavakat. Gazdag niacinban, tartalmaz thiamint, cinket, kálciumot és mangánt. Tartalmazza szinte az összes esszenciális aminosavat, könnyen emészthető formában. A sportolók és testépítők kiváló táplálékkiegészítője, az állati fehérjefogyasztás részleges kiváltására.


A Chia magot az aztékok és a maják használták feljegyzések szerint élelmiszerként már ie. 3500 -ban. Alapvető élelmiszerük volt. A legenda úgy tartja, hogy a spanyol hódítók látva, hogy a Chia mag milyen fontos szerepet játszik a dél-amerikai kontinens őslakóinál, úgy gondolták, hogy ha kiírtják a Chia ültetvényeket, akkor könnyebben meghódíthatják Dél-Amerikát. Ez a gondolat sajnos majdnem a Chia mag – vagy másnéven aztékzsálya-mag – teljes pusztulásához vezetett.

Íze semleges, alig érezhető. Mióta felfedeztem majd'minden nap fogyasztom, elsősorban Chia puding formájában. Ezt a receptet főleg azoknak ajánlom, akik szeretik a pudingos állagú desszerteket, főzött krémeket vagy például a tejbegrízt. (mivel a magok magukba szívják környezetükből a nedvességet, főleg az utóbbira emlékeztetnek állagukban)






Hozzávalók:
  • 10g fekete chia mag
  • 40 g zabpehely
  • 400 ml folyadék, ami lehet sovány tej, különféle magtejek (pl kókusztej, mandulatej)
  • 10 g kókuszreszelék
  • vanília kikapart magja
  • édesítőszer
Instrukciók: a fenti hozzávalókat összekeverjük egy üvegben és egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy magukba szívják a folyadékot, felpuhuljanak, a vanília és kókusz íze átjárja az üveg tartalmát.
A képen látható sáv az üvegcsében párolt alma és körte rengeteg fahéjjal.

Kedves Olvasóm, hidd el, érdemes kipróbálni, akár zabpehely nélkül is, így kalóriában szegényebb és gluténmentes verzióját kapjuk a pudingnak. Ha türelmetlenek vagyunk, mikróval gyorsíthatunk a folyamaton, így nem kell egy éjszakát ázni hagynunk. A különböző fűszerek és gyümölcsök felhasználást Rátok bízom, az alma-körte csak egy ötlet :)

+egy kép a bekeverés után közvetlenül. Ekkor még leülepednek a hozzávalók a tárolóedény aljára. Egyszer vagy kétszer érdemes felkeverni áztatás közben.

Ha lesz egy kisállatom, sanszos a Chia név :)






2 megjegyzés :

  1. Nekem van egy kutyusom, Kókusz a neve. Illik is a kis fehér szőrmókra, akár egy kókuszgolyó. A chia is megérdemli, hogy egy állatka viselje névként. Imádom a chiát.

    VálaszTörlés
  2. Tündéri nevet találtál neki! :)

    VálaszTörlés