2013. szeptember 30., hétfő

Áfonyás Galette

A galette, a franciák felül nyitott,lapos kis pitéje igazi örömforrás lehet azok számára is, akik kezdők a konyhában , nagyon kevés idejük van egy desszert elkészítésére, vagy épp nincs ötletük a szezonális gyümölcsös felhasználására. Állítom, hogy szinte elronthatatlan és az omlós pitetészta bármilyen tölteléket rejthet, kizárólag képzeletük szabhat határt a variációknak.
Jelen sorok írója hamvas áfonyát csempészett a tésztafészekbe, nem kis megelégedésére, de Önök kedves olvasók az ősz beköszöntével tölthetik almával, barackkal, körtével, szilvával is.



A pitetészta elkészítéséhez egy különleges, ritkábban használt lisztkeveréket választottam, hogy a pite makronutriens arányait a fehérlisztes verzióhoz képest javítsam.

Szeretek Ezekiel lisztet használni, elsősorban a kiváló tulajdonságai miatt. Valójában egy keverékről van szó: teljes kiőrlésű búza-, árpa-, tönköly-, bab-, lencse- , sárgaborsó- és kölesliszt keverékéről. A biblikus csengésű elnevezés sem véletlen: az eddig ismert ókori receptek közül a legrégebbi fehérje komplettálásról szóló leíráshoz kapcsolódik, mely az Ószövetségben található:

„Azután végy búzát, árpát, babot, lencsét, kölest és tönkölyt; tedd azokat egy edénybe, és készíts magadnak belőlük kenyeret! Ahány napig fekszel az oldaladon, azt edd: háromszázkilencven napig!”
(Ezékiel könyve, 4.9)

A liszt aminosav összetételét tekintve ideális.A gabonákban sok a metionin és treonin (kéntartalmú aminosav) és kevés a lizin, így keresnünk kell magasabb lizintartalmú táplálékot a párosításhoz. Ilyenek a hüvelyesek (bab, borsó, lencse, szója). A hüvelyes és gabona kitűnõen kiegészítik egymást.
Az elkészítési metódus variálható, mint az lentebb is látni fogjátok. Az autentikus, Bibliában rögzített elkészítési módot nem ajánlom! (Ezékiel ugyanis a következő utasítást kapta: „Mint az árpakenyeret, úgy egyed, de emberi ganéjon süsd meg a szemük láttára!” Ezékiel könyve 4.12.)

Lássunk egy barátságosabb verziót:


Tészta hozzávalói:


  • 200g Ezékiel liszt
  • 1 tk eritritol (vagy egyéb édesítőszer legjobb meggyőződésük szerint)
  • 20 g kókuszzsír
  • 100 g light margarin

Töltelék:

  • 100 g áfonya
  • natúr, zsírszegény joghurt
  • fahéj, szegfűszeg, édesítőszer

Első lépésként a tészta hozzávalóit gyúrjuk össze. Miután összeállt, tegyük hideg helyre (hűtőbe) 20-30 percre. Ezek után gyújtsuk ki korong alakúra. Keverjük ki a joghurtot a nekünk tetsző, választott gyümölcsünkkel harmonizáló fűszerrel, és kenjük mag vele a tésztánkat oly módon, hogy szélétől számítva 3-4 cm-t hagyjunk szárazon. Halmozzuk a gyümölcsöket a tésztakorong közepére, majd a széleket hajtogassuk befelé. Mindezek után sütőlapra, szilikonos sütőpapírral bélelt sütőlemezre kerülhet a pite. Toljuk előmelegített sütőbe, és süssük aranyszínűre.



Happy News:
a pitetészta önmagában 991,6 kalóriát tartalmaz

a fent leírtak alapján, áfonyával készítve szeletenként 180 kcal (6 szeletre vágva)



Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése