A galette, a franciák felül nyitott,lapos kis pitéje
igazi örömforrás lehet azok számára is, akik kezdők a konyhában , nagyon kevés
idejük van egy desszert elkészítésére, vagy épp nincs ötletük a szezonális
gyümölcsös felhasználására. Állítom, hogy szinte elronthatatlan és az omlós
pitetészta bármilyen tölteléket rejthet, kizárólag képzeletük szabhat határt a
variációknak.
Jelen sorok írója hamvas áfonyát csempészett a
tésztafészekbe, nem kis megelégedésére, de Önök kedves olvasók az ősz
beköszöntével tölthetik almával, barackkal, körtével, szilvával is.
A pitetészta elkészítéséhez egy különleges, ritkábban
használt lisztkeveréket választottam, hogy a pite makronutriens arányait a
fehérlisztes verzióhoz képest javítsam.
Szeretek Ezekiel lisztet használni, elsősorban a kiváló
tulajdonságai miatt. Valójában egy keverékről van szó:
teljes kiőrlésű búza-, árpa-, tönköly-, bab-, lencse- , sárgaborsó- és
kölesliszt keverékéről. A biblikus csengésű elnevezés sem véletlen: az eddig
ismert ókori receptek közül a legrégebbi fehérje komplettálásról szóló
leíráshoz kapcsolódik, mely az Ószövetségben található:
„Azután végy búzát, árpát, babot, lencsét, kölest és
tönkölyt; tedd azokat egy edénybe, és készíts magadnak belőlük kenyeret! Ahány
napig fekszel az oldaladon, azt edd: háromszázkilencven napig!”
(Ezékiel könyve, 4.9)
A liszt aminosav összetételét tekintve ideális.A gabonákban sok a metionin és treonin (kéntartalmú
aminosav) és kevés a lizin, így keresnünk kell magasabb lizintartalmú táplálékot
a párosításhoz. Ilyenek a hüvelyesek (bab, borsó, lencse, szója). A hüvelyes és
gabona kitűnõen kiegészítik egymást.
Az elkészítési metódus variálható, mint
az lentebb is látni fogjátok. Az autentikus, Bibliában rögzített elkészítési
módot nem ajánlom! (Ezékiel ugyanis a következő utasítást kapta: „Mint az
árpakenyeret, úgy egyed, de emberi ganéjon süsd meg a szemük láttára!” Ezékiel
könyve 4.12.)
Lássunk egy barátságosabb verziót:
Tészta hozzávalói:
- 200g Ezékiel liszt
- 1 tk eritritol (vagy egyéb édesítőszer legjobb meggyőződésük szerint)
- 20 g kókuszzsír
- 100 g light margarin
Töltelék:
- 100 g áfonya
- natúr, zsírszegény joghurt
- fahéj, szegfűszeg, édesítőszer
Első lépésként a
tészta hozzávalóit gyúrjuk össze. Miután összeállt, tegyük hideg helyre
(hűtőbe) 20-30 percre. Ezek után gyújtsuk ki korong alakúra. Keverjük ki a
joghurtot a nekünk tetsző, választott gyümölcsünkkel harmonizáló fűszerrel, és
kenjük mag vele a tésztánkat oly módon, hogy szélétől számítva 3-4 cm-t
hagyjunk szárazon. Halmozzuk a gyümölcsöket a tésztakorong közepére, majd a
széleket hajtogassuk befelé. Mindezek után sütőlapra, szilikonos sütőpapírral
bélelt sütőlemezre kerülhet a pite. Toljuk előmelegített sütőbe, és süssük
aranyszínűre.
Happy News:
a pitetészta
önmagában 991,6 kalóriát tartalmaz
Nincsenek megjegyzések :
Megjegyzés küldése