A szóban forgó zabkekszek rettentő gyorsan elkészíthetőek, a sülő dió konyhát belengő illata és az aszalt szilva édessége arra fog késztetni bennünket, hogy minél többször és minél hamarabb újrasüssük őket.
Hozzávalók:
- 150 g zabpehely
- 2 tojás
- 40 g aszalt szilva
- 15 g dió
- csipet só
- fahéj
- 55 g cukornak megfelelő édesítőszer (tetszés szerint)
A tojásokat üssük és verjük fel, adjunk hozzájuk egy csipet sót, az édesítőszert és tetszőleges mennyiségű fahéjat (Én széles és mohó mosollyal 1 evőkanállal tettem bele.) Kerülhet bele szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió, ízlésünktől függően. Eztán keverjük bele a zabpelyhet. Ehhez a verzióhoz a finomra tördelt verzióját használtam, nem nagyszemű zabpelyhet. A diót késsel finomra aprítjuk, ugyanezt tesszük az aszalt szilvával is. A tojásos-zabpelyhes elegyhez vegyítjük, gondosan összedolgozzuk. Fontos, hogy mindezek után hagyjuk állni 10-15 percet minimum a masszát, hogy a zab magába szívhassa a környezetéből a folyadékot és könnyebben formázhatóvá váljon. (Amíg ez nem történik meg, széthullik, szétpotyog a tészta kezeink között) Vizes kézzel gyúrjunk gombócokat anyagunkból, és két tenyerünk közt azokat kilapítva, simítgatva, egyengetve formázzunk belőlük tallérokat. Szilikonos sütőpapírral bélelt sütőalkalmatosságra helyezve süssük őket előmelegített sütőben, közepes fokozaton, míg aranybarnák nem lesznek.
Amennyiben diétánk és ízlésünk engedi, növelhetjük a receptben szereplő dió, vagy aszalvány mennyiségét, készíthetjük mézzel is. Ezzel nem tévedhetünk.
Jelen sorok írója egy módon hibázik mindig a kekszek elkészítésekor, mégpedig, hogy rendre szimpla adagot kezd sütni dupla vagy tripla helyett. :D
Happy News:
15 tallér sül ebből az adagból, így számolva 1 db keksz: 60 kcal
A teljes adag: 906,5 kcal
Ezzel ki lehet békülni, nemde? :)
Ezzel ki lehet békülni, nemde? :)
Nektek mi a kedvenc zabkeksz variációtok?
Nincsenek megjegyzések :
Megjegyzés küldése