2013. szeptember 5., csütörtök

Málnás sajtkrém pohárdesszertként

Egy szeptemberi hétköznap mi enyhíthetne hatékonyabban és kíméletesebben az ősz beköszönte okán lelkünkbe szivárgó spleen-en, mint egy kényeztető, simogató, tenyérbe kapható és elrévedve kanalazható pohárdesszert? Számtalan dolog, ez szinte biztos!    Viszont, azokhoz nincs ilyen frappáns és gyors recept! Mielőtt pedig az Olvasó a szívéhez kapna, vagy még rosszabb, az egérhez vagy a klaviatúrához,hogy mentse féltve őrzött idomait, ne tegye, megnyugtatom; messze kevesebb benne a kalória, mint első ránézésre gondolnánk!



A pohárdesszert műfajt nyilván nem kell bemutatnom. A sajtkrém kifejezés egyértelműen a sajttortákra utal, ez az édesség ebbe az irányba mutat. Szándékosan nem használom a cheesecake kifejezést, hiszen az erős gasztrotudatú Olvasó joggal gondolhatná, ez igen nagyképű dolog. Ne felejtsük el viszont, hogy a diétás receptek nem arra hivatottak, hogy helyettesítsék az eredeti, tökéletesen működő és nagyra becsült recepteket, hanem arra, hogy azoknak, akik különböző egészségügyi megfontolásokból a cukrot, tejtermékeket, gabonákat mellőzni kénytelenek egy működő megoldást mutassanak.


Nézzük, hogy készül:

Hozzávalók:


  • 2 tojás
  • 1,5 dl laktózmentes tej/ 1,5%-os tej/ mandulatej /kókusztej
  • 1 ek. vaníliás pudingpor
  • 50 g darált zabpehely vagy ugyanennyi zabpehelyliszt
  • 2 dl víz
  • vaníliarúd (vagy aroma, ahogy tetszik)
  • édesítőszer és csipet só
  • 1 citrom leve
  • málna


A krém elkészítésével kezdjük. 2 tojás sárgáját 1,5 dl tej és 1 dl víz elegyével, valamint 15 g vaníliás pudingporral egy csipet sóval, tetszőleges mennyiségű édesítőszerrel és egy vaníliarúd kikapart magjaival simára keverjük. Fokozatosan melegítjük, habverőnkkel törhetetlenül kevergetve, így biztosítva az egyenletest hőeloszlást. Ha nem tennénk, a keverékben lévő tojás könnyűszerrel kicsapódna és rántották kapnánk végeredményül az áhított selymes állagú krém helyett. Tehát keverjük-kavarjuk míg puding állagú nem lesz, ekkor elégedetten levéve a tűzről. Hagyjuk hűlni. (Magunkat ismerve belenyalunk persze, bátran és rutinos mozdulattal, az így szerzett égési sérülésekkel mit sem törődve)



Következő lépésként elkészítjük a piskótát. 50 g zabpelyhet ördögi ügyességgel ledarálunk, vagy ha a sors kegyeltjei vagyunk, 50 g zabpehelylisztet mérünk ki. Ehhez 1 dl vizet adunk és hagyjuk állni, hogy kissé megszívja magát. Amíg az említett keverék magával foglalkozik, mi a tojásfehérjékhez fordulunk és felverjük őket. Kemény habbá. Gondolok itt az olyan keménységű habra, amit a tállal együtt a fejünk fölé merünk tartani, B terv teljes hiányában is akár.





Ezek után a habba lazán beleforgatjuk a zabos masszát, vaníliarúd kikapart magjával emelünk a fényén és nekünk tetsző sütőformában az előmelegített sütőbe toljuk. Tűpróbáig sütjük. Türelmetlenek és modernek mikrózható tálban 800W-on 6 perc alatt készre mikrohullámozhatják. :)
Kivesszük, hagyjuk kihűlni. Nem bosszankodunk a milyenségén, az áhított S-es, vagy XS-es ruhára gondolunk erősen. Máris jobb.







Visszatérünk a már kihűlt tojáskrémünkhöz. Kézi habverővel 100g light sajtkrémet keverünk hozzá. (A sorok írója NewLifestyle Soft Cheese-t használt) A maximalizmust jelszavunkul választva csomómentesre, simára dolgozzuk!

Végül jöhet az összeállítás. A poharak aljára a zabpiskótából vágott piskótacsíkokat helyezünk. Meglocsoljuk azokat frissen facsart citromlé és ha intuíciónk úgy diktálja, további édesítőszer keverékével. A zabpiskóta nem babapiskóta, amely tény csak azért említendő, mert aki dolgozott már babapiskótával, az tudja, hogy elég csak egy kissé megnedvesíteni bármilyen folyadékkal, már engedékeny lesz és megpuhul. Nos citromfacsarás tekintetében a zabpiskóta esetén vessünk be annyi izommunkát, amennyit mondjuk egy nagytétű kocsmai szkanderversenyen tennénk. Erre az átáztatott rétegre kanalazunk a krémből, majd újabb szeletke áztatott piskóta és ismét krém, folytatva ezt mindaddig, míg a pohár szájához mérten még a mesés málnaöntetünknek is méltó térfogatot tudunk biztosítani.
A málnát villával összetörjük. Édesíthetjük. A krém tetejére rétegezzük.
A poharakat hűtőbe tesszük. (Igen, tudom, nem tesszük...hanem befaljuk, de higgye el nekem a kedves Olvasó, ez a krém melegen nem bontakozik ki a maga nagyszerűségében, ellenben lehűtve. A sorok írója tapasztalatból beszél és csupa jót akar )

Nincs más vissza, mint kényelmesen hátradőlni, és megismerkedni a számszerűsített adatokkal:

Happy News:

Főzött tojásos vaníliakrém: 227 kcal

Sajtkrémként: 354 kcal

Zabpiskóta: 216 kcal

Málnaöntet 50g: 15 kcal

A teljes mennyiség összesen: 585 kcal

Poharanként: 2 adag: 292,5 kcal
3 adagra osztva: 195 kcal

Amondó vagyok, ezt az élvezetet érdemes megosztanunk valakivel, akit szeretünk, így csak 292 kcal súlyos terhe nehezedik majd a lelkünkre. (Ha esetleg az akit nagyon szeretünk, mi magunk lennénk, ha málnás sajtkrémről van szó, nos az sem baj, csak megbirkózunk valahogy a dologgal )




Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése