2013. szeptember 9., hétfő

Paradicsom Tarte Tatin

Caroline és Stéphanie Tatin Franciaország középső részén elhelyezkedő Lamotte-Beuvron-ban vezettek egy kedélyes kis fogadót - kezdődnek a két nővérről szóló történetek. Melyek aztán különbözőképpen folytatódnak: egyikük szerint Stéphanie ellocsogta az időt, így a nagy konyhai kapkodás ; mások szerint a túl nagy vendégforgalom; jelen sorok hiperaktív fantáziájú írója szerint a fiatalkori demencia vagy alkohol abúzus volt az okozója annak, hogy az almás lepény konvencionális „alul a tészta, felül a gyümölcs” instrukcióját nem sikeredett aznap követni. Így történt, hogy a vasserpenyő aljára zsúfolódtak a gyümölcsök, tetejükre kényszerült a vajas tészta, majd a sülési idő leteltével ballépésesüket helyrehozandó, a nővérek a sütőből kivéve azt visszafordították. Gondolhatnánk helyreállt a világ rendje; aminek fent kell lennie, fentre került, aminek lent, az lentre. Igen ám, de ekkor már ott csillogtak a vajban és cukorban tésztaburok alatt karamellizálódott almaszeletek a ropogósra sült vajas tészta tetején, alig várva, hogy a gasztronómiai nagyszínpad porondjára lépjenek, állandó helyet kibérelve maguknak a francia konyha remekei között.
A kedves Olvasó gyanút kellett, hogy fogjon a bekezdés végére: cukor, karamell, vaj, fehérliszt? Hogyan is kerülhet ez egy diétás blogba? A következőképpen: A tarte Tatin elvét szem előtt tartva egyéb finomságok is elkészíthetők. Így alul érett, friss paradicsomok sülnek, vagy talán valami egészen mást csinálnak, - azt, amit az alkimisták kutattak hosszú évszázadokig; hogy hogyan lényegül át az anyag: higanyt melegítettek 800 fokon, miközben nem gondoltak a nagy fehér elefántra, pedig elég lett volna pár napérlelte paradicsomot bedobni a sütőbe! - hiszen a végeredmény valami eszméletlenül koncentrált, zamatos, éteri paradicsom íz. A vajas tészta miatt sem fog minket perzselni a pokol tüze, egy light, kelt tészta fog ékeskedni a paradicsomaink alatt/felett. Messze távolodunk az eredeti recepttől, de ha lehetséges már egy helyben biciklizni és futni, a kanapén ülve autóversenyezni és magyarországi női amerikai futball csapatot létrehozni, akkor ezt a fogást is nevezhetjük pradicsom tarte Tatinnak. A receptet a konyha Hermész Triszmegisztoszainak ajánlom, súlytartó diétában vagy reggelire:



Hozzávalók:

    • 200 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
    • 1 csomag instant élesztőpor
    • 2 ek kókuszolaj
    • fél kk szőlőcukor
    • 2 dl meleg víz
    • 5-6 szem kisebb paradicsom
    • 1 fej vöröshagyma
    • szárított paradicsom (nem az olajban eltett verzió, hanem a szárazon tartott)
    • 1 gerezd fokhagyma
    • friss bazsalikom, oregánó, petrezselyem etc. , a kedves Olvasó ízlésére bízva
    • só, bors


Kezdjük a tésztával: a teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztet 1 csomag instant élesztővel elegyítjük, melybe egy csipetnyi sót és szőlőcukrot/fruktózt teszünk. 1 evőkanálnyi kókuszzsírt kanalazunk bele és nagyjából 2 dl langyos vízzel elkezdjük összedolgozni. 5-10 percig gyúrjuk. A tésztánk akkor jó, ha ruganyos, gyömöszölhető és elválik az edény falától. Ezen tulajdonságit élvezzük is ki; pizzatészta-szerű tésztákat gyúrni igazán nagy élvezet, teljes odaadással benne vannak a velünk való közös programban és akár egy macska amit simogatnak, szinte követelik, hogy még, még , még érjünk kicsit hozzájuk. Mivel nekünk más dolgunk is van, egy idő után azért vegyünk búcsút a tésztától, és tiszta konyharuhával letakarva, nem huzatos helyen hagyjuk megkelni. Egy kör alakú sütőforma alját kenjük ki kókuszzsírral. Rendezzük el a forma alján a karikákra vágott paradicsomszeleteket, ha ízlésünk úgy kívánja, pár szelet hajszálvékonyra szelt vöröshagymát is hinthetünk alá. Ezek sülés közben karamellizálódnak önmaguktól, és az vitán felül ál, hogy a hagyma lét egyik egyértelműen Nirvana felé mutató állapota ez. A paradicsomszeletekre felaprított, szárított paradicsomot, finomra aprított fokhagymát, sót, borsot és friss bazsalikomleveleket szórunk. Meglocsoljuk egy kevés balzsamecettel és a sütőbe tesszük. Ekkor a nedvesség egy része és a balzsamecet ecetes ereje elillan egy kissé.



 Az időközben megkelt tésztánk felét, egyharmadát vesszük, szem előtt tartva a tarte készítéséhez használt edény méretét. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, igen-igen vékonyra. A sodrófa segítségével feltekerjük és a harmadik hőálló kezünkkel a sütőből kivett paradicsomok fölé borítjuk, széleit lenyomkodjuk, és visszatesszük sülni.


 Addig sütjük, míg a tészta ropogós nem lesz, efelől tűpróbával, ujjainkkal győződünk meg. A sütőből kivéve, még forrón, testi épségünkre fittyet hányva kifordítjuk a tarte-ot a formából. Ha óvatoskodó típusok vagyunk, ezt a tulajdonságunkat tegyük félre, ide kell egy kis tökösség. Amire figyelnünk kell, az az, hogy forró szaftok csoroghatnak a karunkra, kezünkre és hasonlóan forró gőzök csapnak fel, amikor leemeljük a sütőformát a tortácskáról. Ne dugjuk oda kíváncsian az arcunkat rögtön. Még forrón mozzarellát csipkedünk rá és bazsalikomleveleket. Megvárjuk, míg kihűl, közben vidáman átfutjuk a kalóriaadatokat:


A tészta teljes adagban: 761.52 kcal
 Ha az instrukciókat megfogadva a felét használtuk fel: 380,76 kcal
 A paradicsomos réteg: 239,21 kcal
 Egy tarte: 619,97 kcal 8 szeletre vágva, 1 szelet kalória tartalma: 77, 49 kcal
 Ezzel azért ki lehet békülni, nem? A tészta másik felének felhasználásáról szóló bejegyzéssel nem maradok adós, hamarosan jön! Kipróbáltátok? Hogy tetszett?

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése